Magas a zsírtartalma, így jó energiaforrás. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető.
Ásványi anyagok: kálium, kálcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium, fluor, szilícium
Vitamin: A, B1, B2, B3
Felhasználása: köretként, főételként zöldségekkel, fűszerekkel, pástétomok készítéséhez, köles-körözötthöz
Elkészítése: főzés előtt megkell mosni. Duzzadóképes, 5 dkg köleshez kb. 5 deci víz szükséges. Főzési ideje 15-20 perc
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1462 kJ / 348 kcal
Zsír: 3,3 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,9 g
Szénhidrát: 67 g
- amelyből cukor: 1,4 g
Fehérje: 12 g
Só: 0,01 g