Átvételi pont 690Ft-tól, Ingyenes személyes átvétel!
A chia mag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav arányának köszönhető. A chia mag ráadásul különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert. A chia magban nagy mennyiségben található antioxidáns és kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán is van benne.
A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját és jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, diétázóknak tehát ideális. Ráadásul ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy képes elmulasztani a gyomorégést és nyugtatja a felfúvódott beleket is.
Optimális napi adagja nagyjából 4 evőkanálnyi.
Növeli a jó koleszterin mennyiségét.
Az Arizonai Egyetem kutatói szerint a chia mag a leggazdagabb növényi forrása az ALA zsírsavnak, ami javítja a vér koleszterinszintjét. egy 2005-ben publikált tanulmányukban leírják, hogy laboratóriumi patkányokat két csoportra osztottak a kísérletben és az egyik csoportot kukoricaolajjal, a másikat chiamagolajjal etették. a vizsgálati periódus végén a kutatók tesztelték az állatok teljes koleszterinszintjét, a magas sűrűségű lipoprotein és az alacsony sűrűségű koleszterin mennyiségét is és arra jutottak, hogy a chia maggal etetett állatok esetében a jó koleszterinszint szignifikánsan magasabb volt, mint azoknál a patkányoknál, akik kukoricaolajat kaptak. Ráadásul a chia magot kapott patkányoknál jóval alacsonyabb volt a teljes koleszterinszint, mint társaiknál.
Arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a chia mag kiváló omega-3 zsírsav forrás azok számára, akik vegetáriánusok vagy allergiásak a halakra és a halászati termékekre.