Átvételi pont 690Ft-tól, Ingyenes személyes átvétel!
Összetevők: kukorica köret dara
Készült:
Az élelmezési célra termesztett kukorica szemtermésének abból az üvegesen kemény részéből, melyben a kukorica tápanyagait hemicellulóz vázanyag fóliázza le.
Az 1,4-3mm-es durvább szemcseszerkezet mellett e kukoricafrakció:
-enzimesen lassan pépesedő,
-laktató (telítő) hatású,
-rostban gazdag jelleggel,
-részlegesen emésztődő,
-kevés energiát szolgáltató,
-gluténmentes termék.
A köretdara nem emésztődő (ballaszt) hányada kölcsönöz a terméknek rostban gazdag jelleget.
Alaprecept:
I. A rizshez hasonlóan kevés zsíron vagy olajon 2-3 perci pirítsuk, majd egy csésze darát 2,5 csésze forró vízzel öntsük fel, ízesítsük sóval és ételízesítővel ízlés szerint, majd lassú tüzön főzzük puhára. A lesülést elkerülendő többször keverjük meg, és használjuk lángelosztót is.
Főzési idő kb. fél óra. Az így elkészült kukorica-köretet különböző húsételekhez a vegyes köret részeként fogyasszuk.
A megfőtt kukorica köretet formatestben kihűtve az felveszi a formatest alakját. A kihűlt, előtte szét nem zúzott, kukorica köretet galuskaszerű darabokra szaggathatjuk, melyet levesbetétnek használhatunk.
II. Bő vízben előfőzve, majd a vizet leszűrve különböző ételek (pl. töltött káposzta, töltött paprika, rakottzöldbab stb.) töltőanyagaként használhatjuk.
Az így elkészített kukorica köret semleges ízű és pergős állagú lesz, mivel ekkor eltávolítottuk a felületen sérült vázanyagból kioldódott keményítőt.
Összetevők:
kukorica körte dara