A szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakból hét jelentős mennyiségben megtalálható a zabfehérjében. A zsírtartalom elérheti a 7 %-ot is, melyben a szervezet számára különösen fontos telítetlen zírsavakból mintegy 70-80 % található.
Jelentős élelmi rost-, ásványi anyag-, és vitaminforrás.
A zabbal készített étel nem okoz emésztési rendellenességet, ismételt fogyasztása esetén sem idéz elő túllakottsági érzetet.
Csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint segít normális értéken tartani a vércukrot is.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia:1566 kJ (372 kcal)
Zsír: 7 g
-amelyből telített zsírsavak: 1,3 g
Szénhidrát: 59,1 g
-amelyből cukrok: 1,1 g
Fehérje: 13 g
Só: 0,25 g