Átvételi pont 690Ft-tól, Ingyenes személyes átvétel!
A dió Perzsiából származik. Kedvelt volt Közép-Ázsiában, Kínában, Görögországban és a Római birodalomban is. Európa északi területeire a rómaiak terjesztették el.
Dióolajat már i.e. 400 körül használtak a görögök. Európában a franciák terjesztették el, először csak mint a „szegény ember zsírja"-ként emlegették, aztán a 12., 13. században már sültekhez, salátákhoz is használták. A dióolajat olajlámpába öntve világításra is használták.
Elsődlegesen ízesítő anyagként használják salátákhoz, levesekhez, szószokhoz, desszertekhez. Galambbegysalátával és céklával különösen jól harmonizál.
Rendkívül jó zsírsavösszetétele miatt egészségvédő hatása jelentős, ezért terápiás céllal is alkalmazzák a koleszterinszint csökkentésére. A gyógyszeripar és a kozmetikai ipar is használja bizonyos készítményeihez. Antioxidánsokban gazdag,lassítja a bőr öregedését. Mivel hamarabb szárad, mint a lenolaj, a művészek is használják olajfestményekhez firnisznek (kence). Célszerű hűvös, sötét helyen tárolni, például hűtőszekrényben.
Hidegen sajtolt.
Összetevők:
100% hidegen sajtolt dió olaj
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energiatartalom: 3400k J/ 830kcal
Zsír: 9,2 g
ebből telített: 12 g
Szénhidrát: 0 g
amelyből cukor: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 mg