A len az egyik legértékesebb forrása táplálékunknak. Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, réz, fluor, jód.
Kevés vízbe áztatva kissé zselés állagú levet ereszt, amely erősen emlékeztet a tojásfehérjére. Ezt a kocsonyát" szűrőn átpasszírozva tojásfehérje helyett használhatjuk vagdaltakba, fasírtokba, töltelékekbe.
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia 2051 kJ (493 kcal)
Zsír 37,1 g
-amelyből telített zsírsavak 4,4 g
Szénhidrát 32,3 g
-amelyből cukrok 1,0 g
Élelmi rost 27,9 g
Fehérje 22,4 g
Só 1,0 g
Omega-3 zsírsav (ALA) 24 g