Nem kell híres cukrászoknak lennünk ahhoz, hogy mi is készíthessünk egy igen finom süteményt. Aki szereti az édeset, de pepecselni a konyhában viszont utál, annak ajánlunk egy jó megoldást: gluténmentes répatorta, csak lazán!
Hozzávalók
- 140g sómentes (puha) vaj - és egy kicsi a kikenéshez
- 200g porcukor
- 250g reszelt répa
- 140g arany mazsola (sultanas)
- 2 tojás kissé felverve
- 200g gluténmentes önkelesztő liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- 50g többféle darabos dió
- A mázhoz: 75g puha vaj, 175g porcukor, 3 teáskanál fahéj, plusz extra dió és fahéj darabok díszítésnek
- Melegítsük a sütőt 160/180Celsiusra. Vajazzunk ki egy kb. 900g-os sütőformát.
- A cukrot és a vajat krémesre verjük, majd hozzákeverjük a reszelt répát és az arany mazsolát (sultanas). Keverés közben apránként adjuk hozzá a tojást.
- Adjuk hozzá a lisztet, a fahéjat, a sütőport és az apróra vágott dió nagy részét. Jól keverjük össze! Öntsük a mixet a sütőformába és süssük 50-55 percig, vagy amíg nem megy át a tűpróbán (szépen ki nem jön belőle a villa).
- Sütés után hagyjuk a formában hűlni 15 percig, majd vegyük ki, és várjunk meg, amíg teljesen kihűl.
- Amíg hűl a süteményünk, készítsük el a bevonatot. Egy nagy tálban keverjük a vajat igazán lágyra, adjuk hozzá a porcukrot és a fahéjat, s keverjük addig, amíg sűrű és krémes nem lesz.
- Amikor a sütink kihűlt öntsük rá a bevonatot. Megszórhatjuk még egy kis fahéjjal és/vagy dióval.