Recept: Gluténmentes Aranygaluska

Recept: Gluténmentes Aranygaluska

Hozzávalók (20 cm-es kerek formához):

  • 250 g Glutenix Csicseris lisztkeverék
  • 25 g cukor
  • 5 g vaníliás cukor
  • csipet só
  • 170 ml tej
  • 10 g friss élesztő
  • 1 db tojás sárgája
  • 25 g olvasztott margarin
  • Szóráshoz / forgatáshoz:
  • 60 g dió
  • 30 g porcukor
  • 25 g olvasztott margarin
  • "Sodóhoz":
  • 350 ml tej
  • 20 g pudingpor (vanília vagy csokoládé)
  • 25 g kristálycukor

Elkészítés:
Az élesztőt egy csipet cukorral, 50 ml langyos tejben felfuttatom.
A lisztben elkeverem a cukrot, vaníliás cukrot és a sót, majd hozzáadom a tojás sárgáját és a felfutott élesztőt. Robotgép dagasztóspiráljával először a legalacsonyabb fokozaton kezdem keverni, közben apránként hozzáadom a maradék (120 ml) tejet, majd a legerősebb fokozatra kapcsolva az olvasztott margarint is. Kb. 5 percig keverem, majd vizes kanállal galuskákat szaggatok belőle, amiket először olvasztott margarinba, majd cukros dióba forgatok és a margarinnal kikent-rizslisztezett formába egymás mellé helyezek. A tésztát kb. 30 percig kelni hagyom (duplájára), majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöm. (Tűpróbával lehet ellenőrizni.)
Amíg az aranygaluska hűl, elkészítem a vaníliamártást.
Melegen vagy langyosan tálalom.

Szerző: Keszi Ágnes