Quinoa- Az újrafelfedezett szupernövény

A quinoa egy Dél-Amerikából-pontosan az inkáktól-származó álgabona, melyet a gabonák anyjának is tartották.

Quinoa- Az újrafelfedezett szupernövény

   Sajnálatosan be kell látnunk, hogy a modern idők magukkal hozták a túlhajszolt, alacsonyabb érzékenységi küszöbbel rendelkező embereket is. Megnövekedett többek közt a cukorbetegek, s az eddig alig ismert gluténérzékenységben szenvedők száma. Mára az elhízás általános népbetegség, s ennek aránya az ország lakosságát alapul véve Magyarországon a legnagyobb: 65% (http://www.nepbetegsegek.hu/magyarorszag-elhizas-statisztika.html) Sokkal többet betegeskedünk, nehezen vagy nem is épülünk fel teljesen egy komolyabb betegség után. 

   A quinoa egy Dél-Amerikából-pontosan az inkáktól-származó álgabona, melyet a gabonák anyjának is tartották. Szinte egyenértékű volt az arannyal, mert általa az erőnlét, a regenerálódó képesség javult, így a katonák sokkal jobban harcoltak és gyorsabban is gyógyultak. (Másfelől az inkák a lustálkodást is halálos bűnnek tartották így valószínűleg az „átlag embereknek” sem jött rosszul. :)) A spanyolok majdnem kiirtatták a qinouát, de szerencsére két amerikai újra termeszteni kezdte és mára az egyik legnépszerűbb növénnyé nőtte ki magát.
Mivel ez nem gabona, hanem csak egy álgabona a paraj és céklafélék családjából, a gluténérzékenyek és a vegánok is örvendezhetnek. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a cukorbetegek, a fogyókúrázók is kiálthatnak egy hurrát. S ez még mindig nem minden! A teljesség igénye nélkül pár alkotóelem a quinoaból:
• B vitaminok, C, E vitamin, Béta-karotin
• antioxidánsok
• esszenciális zsírsavak
• rostok
• telítetlen zsírsav


Ajánlható még székrekedéssel küzdőknek, méregtelenítő kúrához, időseknek és kismamáknak is és mindenkinek, aki szereti az egészséges újdonságokat. A babák 18 hónapos kortól fogyaszthatják!
Elkészítés előtt alaposan meg kell mosni, hogy a szaponin nevű anyag-amitől az étel keserű-teljesen eltűnjön. Főzési ideje 10-15 perc. Használhatjuk köretként, édességekbe vagy tehetjük a müzlinkbe is. Ma már quinoa italt is fogyaszthatnak a kísérletezőbb szelleműek.
Ha esetleg kedvet kaptatok volna, nézzetek be webáruházunkba és válogassatok kedvetekre! :)