Pektin - a növényi zselatin

Pektin - a növényi zselatin

Bár sokan nem tudják, de a pektinnel elég sokszor találkozhatunk, legfőképp a mindennapi bevásárlások során. Ha ezen a néven nem is ismerős az E440 talán már annál inkább. A magasabb rendű növények, szárazföldi növények sejtfalából (alma, körte, sárgarépa) állítható elő. Vízzel sűrű, kocsonyaszerű tömeggé lesz és ebből alkohollal ismét leválasztható.

Szóval aki netán alkoholos kocsonyáról fantáziál azt sajnos el kell keserítsük :)   

A pektinnek rendkívül széleskörű a felhasználási skálája. A legismertebb, hogy zselésítőanyagként, térfogatnövelőként, valamint stabilizálószerként alkalmazzák, legtöbb estben lekvárok, dzsemek zselésítésére, így javítva annak minőségét. Egyik nagy előnye, hogy alacsony kalóriatartalmú lekvárokat készíthetünk vele, mert nem igényel annyi cukrot a befőzés. A lekvárt könnyebben kenhetővé teszi.

Ám nemcsak ételeinkre, hanem szervezetünkre is ilyen jó hatással lehet. Azáltal, hogy lassítja az emésztés, van ideje a tápanyagnak a belekben felszívódni, így csökkentheti az étvágyat. (Bár ez nem jelenti azt, hogy fogyókúrás hatása is lenne.) Erős vízmegkötő hatásának köszönhetően javíthatja a széklet állagát is, ezzel segítve annak könnyed távozását.

Extrém felhasználási módja lehet még, hogy sugárbetegségek gyógyításában is használatos.